EcoSolutions

Allmän info om vinterförvaring av växter

Rätt ljus för dina krukväxter

Flertalet av de växter som vi idag använder som krukväxter i våra bostäder kommer från andra delar av världen och har därmed andra behov vad gäller temperatur, fuktighet och ljusmängd. En del växter är mindre ljus- och temperaturkänsliga än andra men många växter mår bättre om de får särskild växtbelysning.

Övervintra på rätt sätt - Knepen för optimal vinterförvaring!

När så höstlöven börjar falla och frosten kommer så är det dags att börja fundera över att vinterförvara sina växter. Det som många funderar över är just hur och på vilket sätt man ska förvara sina olika växter. Gemensamt för de flesta är dock att det är viktigt att ljusbehovet blir tillfredställt. Växter som ska behålla bladen över vintern måste ha tillgång till ljus, och ju högre temperatur och varmare förvaring desto mer ljus krävs. Medelhavsväxter och krukväxter (t.ex. pelargon, fuchsia, oliv, fikon, bougainvillea, Afrikas blå lilja och änglatrumpet mfl) ska tas in under höst och vinter och vill helst vintervila ljust och svalt.

Allmänt om medelhavsväxter och exotiska växter

(olivträd, myrten, citrusträd, rosmarin

Dessa behöver ha det svalt (ej över tio grader) och ljust och behöver flyttas in under vintern. Ett garage, förråd eller uterum fungerar utmärkt så länge vinterförvaringsplatsen håller temperaturen från ca. +2 till +10 grader vintern igenom. Har man ingen lämplig förvaringsplats så kan ibland även balkongen duga men tänk då på att isolera krukan väl.
Generellt sett så gäller att växter som fäller löven på hösten, som t.ex. fikon måste inte övervintras ljust. De kan placeras i utrymmen som är helt mörka. Växter som däremot behåller löven över vintern, som t.ex. oliv och lager måste ha tillgång till ljus. Ju varmare det är desto mer ljus behöver de. Gemensamt för alla växter som ska vinterförvaras är att de ska vattnas sparsamt.
Vissa växter vill även ha det lite fuktigt, t.ex Fikon, Findadelpalmen och Ädel banan.

Växter som fäller blad

(t.ex. perenner, Fuchsia, Änglatrumpet, Margerit och pelargoner)

När det gäller växter som fäller bladen har de inte samma behov av ljus under vinterförvaringen. Man måste dock vara försiktig med vatten eftersom växten vilar. En avlövad växt behöver bara en liten droppe vatten då och då, bara så den inte helt skrumpnar ihop.
Gemensamt för de flesta av dessa växter är att de behöver övervintras svalt (och frostfritt) och ljust.
Ju svalare förvaring desto mindre behov av ljus och vatten.

Att sköta om orkidéer

Krukväxternas juvel, orkidén, har blivit en populär inne växt tack vare bland annat sin skönhet.
De allra flesta orkidéer växer i tropiskt klimat vilket innebär att klimatet där skiljer sig från hur vi har det i norra Europa. Detta ställer krav inomhusmiljön här i norden för att de ska trivas bra. Vi väljer här att fokusera på dess ljusbehov men naturligtvis är placering, vattning och en god luftfuktighet m.m viktigt. För den som vill förkovra sig mer finns det flera bra böcker på marknaden att läsa.
De orkidéer som är bäst lämpade att ha i fönstret är de som kommer från områden med en jämn temperatur, ca 20-25 grader året om vilket liknar temperaturen vi har i våra hem. Problemet med dessa typer av orkidéer är att de är ljuskrävande eftersom de är vana vid en jämn ljusnivå året om och ca 12h dagsljus per dygn. Detta ställer krav på oss att kunna ge dem tillträckligt med ljus så att de trivs.
Om man börjar med att placera dem ljust (dock vill de flesta inte ha stark sol då bladen kan brännas). Vill man efterhärma tropisk dagslängd så är tillskottsljus vintertid att rekommendera. Det viktigaste att tänka på är att man väljer en riktig växtlampa som innehåller de blå och röda våglängder som växter behöver. För orkidéer så vill man inte så mycket rött utan mer av blått. Blått ger dock ett mer kallt sken men det finns även lampor som innehåller blåa väglängder men som avger ett vitt sken vilket är mer behagligt när man har det i sin bostad.

Om företaget

Venso EcoSolutions är ett familjeföretag som fokuserar på utvalda produkter med inriktning på miljö- och energibesparing. Vi tillhandahåller LED-ljuskällor av hög kvalitet men till ett rimligt pris och vår specialitet är växtbelysning.

Venso EcoSolutions AB är ett dotterbolag till Venso Elektronik AB, ett företag med 30års erfarenhet av försäljning och import av industriprodukter till den skandinaviska elektronik- och verkstadsindustrin.

Följ oss på Facebook!
Läs om senaste nyheter och aktiviteter.

https://www.facebook.com/vensoecosolutions

Kontakt

VENSO EcoSolutions AB
Ögärdesvägen 21
SE-433 30 PARTILLE
Sweden

Telefon: 031-3400250 Fax: 031-3400275  E-post: info@venso.se
Telefontid: Vardagar 8.30-16.30

Integritetspolicy