EcoSolutions

Vattenodling

Snabb, ren och enkel odling med häpnadsväckande resultat

Drömmer du om att bli självförsörjande på egenodlad sallad, örter etc. hela året om? Med hjälp av vattenodling (sk hydroponisk odling) i kombination med effektiv växtbelysning växer sallad, örter och sticklingar betydligt snabbare än vid traditionell odling. Vad sägs om att skörda sallad efter en månad och kryddor efter bara 7 veckor? Året runt, och helt utan kladd med jord!

Vad är vattenodling/hydroponisk odling?Sallad

Hydroponisk odling innebär att växter/sallad/örter växer direkt i vatten och näringslösning inomhus.

Varför växer det så snabbt i jämförelse med tradionell odling i jord?

Anledningen till att odling i vatten ger snabbare tillväxt än jordodlat beror i huvudsak på två faktorer. Dels så utvecklas rotsystemet väl och det kan direkt ta upp näringen som tillförts vattnet. Man skulle kunna säga att växten inte behöver arbeta lika hårt för att utvinna näringen som behövs för att kunna växa. Den andra faktorn är att växter behöver ljus för att växa bra och när ljusbehovet tillfredsställs med den speciellt framtagna växtbelysningen i Plant Factory så blir tillväxten bättre och resultatet blir större skördar.

Hur är kvaliten på det som odlas?

Det du odlar i din egen Mini Plant Factory håller hög kvalitet - grönsakerna smakar mer och halten av antioxidanter är t ex tre gånger högre än traditionellt odlad sallad och kryddor. Rena hälsokuren, och den är enkel att använda. Det är ingen tillfällighet att NASA utnyttjar LED-lampor för att odla de grönsaker som kommer att behövas vid framtida längre rymdfärder.

Är det ekologiskt?

Nej, man får inte kalla odling i vatten för ekologisk. Denna term kan endast användas för jordodlade grödor. Men däremot är det närodlat/hemmaodlat och du slipper på så vis transporter, avgaser och föroreningar.

Vilka grönsaker/växter etc kan man odla hydroponiskt?

Sallad, örter och jordgubbar är väl lämpade att odla i Mini Plant Factory. Men även tomat, chili mfl växter kan odlas hydroponiskt.

Hur fungerar vattenodling, är det komplicerat?EcoGrow

Att vattenodla i en Plant Factory är enkelt. Du slipper kladda med jord eftersom plantans rötter kan ta upp näringen ur vattenblandningen och får gott om ljus så växer de snabbar än vid traditionell jordodling. Enkelt förklarat så innebär det att fröerna planteras i ett odlingsmedium (liknar en mjuk skumgummisvamp) istället för i jord. Därefter placeras dessa i små nätkrukor av plast med hål i och täcks med ett litet täcklock innan de ställs i den tillhörande brickan i odlingstråget i Plant Factoryn. Sedan fyller man upp odlingstråget med vatten och rekommenderad näringslösning (en NPK-lösning) framtagen för hydroponisk odling och så tänder man ljuset på Plant Factoryn enligt rekommenderade tider (beroende på växttyp, olika grödor behöver olika ljusmängd). Sedan är det bara att vänta. Efter några dagar har fröerna grott och börjat stick upp ur odlingsmediumet och då är det dags att ta bort täcklocket och ersätta det med ett lock med hål i. Detta för att förhindra att ljuset kommer ned i vattnet och bildar alger.

Efter 4v kan du börja skörda sallad och efter ca 7v är örterna klara att börja skördas. Önskas kontinuerlig tillgång på sallad och örter så kan man odla i olika stadier så att man hela tiden har plantor att skörda ifrån.

Kan jag plantera om vattenodlat i krukor med jord? (som en sorts förodling)

Ja det går i många fall bra att förodla i vatten och sedan plantera över i krukor med jord. Försök om möjligt att ta bort plastkrukan utan att rötterna skadas allt för mycket alternativt plantera med krukan i.

Om företaget

Venso EcoSolutions är ett familjeföretag som fokuserar på utvalda produkter med inriktning på miljö- och energibesparing. Vi tillhandahåller LED-ljuskällor av hög kvalitet men till ett rimligt pris och vår specialitet är växtbelysning.

Venso EcoSolutions AB är ett dotterbolag till Venso Elektronik AB, ett företag med 30års erfarenhet av försäljning och import av industriprodukter till den skandinaviska elektronik- och verkstadsindustrin.

Följ oss på Facebook!
Läs om senaste nyheter och aktiviteter.

https://www.facebook.com/vensoecosolutions

Kontakt

VENSO EcoSolutions AB
Ögärdesvägen 21
SE-433 30 PARTILLE
Sweden

Telefon: 031-3400250 Fax: 031-3400275  E-post: info@venso.se
Telefontid: Vardagar 8.30-16.30

Integritetspolicy