ODLA INOMHUS

ÅRET RUNT

Det är smart att odla inomhus. Med inomhusodling året runt får man tillgång till färska kryddor och grönsaker samtidigt som du själv styr odling och slipper besprutning, långa miljöpåverkande transporter etc.

Trots att vi bor på norra delen av jordklotet och att vi har mer mörker än ljus stora delar av vinterperioden så går det alldeles utmärkt att odla inomhus året runt. Med en växtbelysning som tillgodoser växternas ljusbehov så kan du inomhus odla egen potatis klar för skörd lagom till nyårsafton eller andra grönsaker, bär eller örter. Våra växtlampor ger fullspektrumljus vilket stimulerar fotosyntes och klorofyllbildning bäst.

Växtbelysning för att odla inomhus

Vilken växtbelysning som är mest lämpad för inomhusodling beror på VAD man vill odla och VAR man vill odla. Om du ska odla inomhus i exempelvis köket och inte vill ha ett färgglatt ljus så rekommenderas växtbelysning med vitt ljus. Detta är inte lika effektivt men ger ett trevligare ljus inomhus och passar bättre rent estetiskt. Välj den nya förbättrade Growlight DUO SE (den allra senaste och nu ännu mer effektiva odlingsarmaturen med stativ) eller vårt Trolley Kit.

Om ljusskenet inte spelar någon roll och du önskar optimal tillväxt rekommenderar vi växtlampor som innehåller ljus med en kombination av våglängder i blått och rött. Du kan välja mellan växtlampa ODLA, växtarmaturen Growlight Quattro som finns i 2
olika storlekar. Dessa har samma ljussammansättning och kan hängas upp och därmed flyttas/höjas allt eftersom grödan under växer (om du exempelvis odlar grönsaker inomhus som växer på höjden).

Rätt våglängder för inomhusodling

Med vår växtarmatur Growlight Quattro får du precis de våglängder som behövs för att kunna odla inomhus och en växtbelysning som verkligen gör skillnad för dina grödor. Våra växtlampor och produkter håller vad vi lovar, dvs. energisnåla, med lång livslängd och framförallt stimulerar de bättre tillväxt och ger växterna allt det ljus de behöver för inomhusodling.

Growlight Quattro är första hands valet om du vill odla grönsaker och annat inomhus (som växer på höjden) eftersom den går att hänga upp och höjden kan justeras allt eftersom grödan växer under. Den täcker ca 1m3.

Vid chili-odling tycker en del att en blandning av blå/vitt ljus ger bäst resultat för just chili och då väljer man enkelt med hjälp av brytarna på armaturen att stäng av det röda ljuset.

Vill du bara odla enstaka plantor inomhus så har vi växtlamporna som heter ODLA. De har vanlig E27-sockel och finns i två olika storlekar, 6W eller 18W. ODLA 6W är lämplig för enstaka planta och täcker ca Ø 26cm. ODLA 18W täcker ca Ø 60cm och är likaså lämplig för mindre plantor.

Odla grönsaker inomhus

Det finns många olika sorters grönsaker som är lättare att odla inomhus.

  • Det går utmärkt att odla sallad inomhus, antingen i en kruka eller i en odlingslåda. Sallad är också en av de grönsaker som växer snabbt och som du kan skörda flera gånger under säsongen.
  • Tomater är en annan populär grönsak att odla inomhus. För att få bästa resultat behöver du ha tillräckligt med ljus och en växtbelysning kan hjälpa till med det.
  • Kryddor som basilika, persilja och timjan går också bra att odla inomhus. Du kan ha dem i en kruka på fönsterbrädan eller i en odlingslåda.
  • Gurkor kan du också odla inomhus, men de kräver en del utrymme och stöd för att växa uppåt.
  • Paprikor trivs också inomhus och kan ge en rik skörd om du ger dem tillräckligt med ljus och näring.

Det finns många olika sorters grönsaker som lämpar sig för odling inomhus, vilka som passar bäst beror på vilka förutsättningar du har tillgång till samt vilka grönsaker du önskar odla. Vissa grönsaker kräver mer utrymme och ljus än andra, så det är av betydelse att välja lämpliga sortiment för din inomhusodling.
Att odla grönsaker inomhus kan vara en stimulerande och givande erfarenhet. Med adekvat kunskap och lämplig utrustning är det möjligt att avkasta färska grönsaker året runt och därmed bidra till en mer hållbar livsstil.
En av fördelarna med inomhusodling är att du kan kontrollera miljön och skapa optimala förhållanden för dina grönsaker. Du kan justera temperaturen och luftfuktigheten för att möta behoven hos olika grönsaker och undvika problem med skadedjur och sjukdomar.
För att få en bra skörd är det viktigt att välja rätt sorts grönsak och att använda kvalitativ jord och näring. Du kan också överväga att använda hydroponisk odling, där växterna odlas i vatten med tillsatta näringsämnen istället för jord.

Growlight Quattro

35W LED Växtarmatur

Denna armatur har en inbyggd drivenhet och 2 meter kabel med vanlig stickpropp för 230V uttag. Den lämpar sig till förodling och täcker då ca 1m2. Med den inbyggda kontrollenheten kan man ändra ljuset till blått/vitt och då lämpar den sig bra till övervintring av plantor och täcker då ca 2m2.

Growlight Quattro 2-line

60W LED Växtarmatur

Detta är en dubbel-armatur. Den går att vinkla så att man får en spridningsvinkel på 180°, alternativt kan man fokusera ljuset så att man får väldigt mycket ljus på en liten yta. Armaturen har en inbyggd drivenhet och 2 meter kabel med vanlig stickpropp för 230V uttag. Den lämpar sig till förodling och täcker då upp till 2m2. Man kan ändra ljuset till blått/vitt och då lämpar den sig bra till övervintring av plantor och täcker då 2-4m2.

Growlight DUO

20W LED Växtarmatur

Grow Light DUO kan användas för uppdrivning av plantor eller som ljustillskott vid förvaring av kryddor eller andra grönbladiga växter. Grow Light DUO levereras med ett enkelt stativ som underlättar placering och upphängning. Armaturens höjd över odlingen justeras enkelt med de medföljande kedjorna.

Trolley Kit

Odlingssystem för odling i flera lager "Multi-Layer", för odling av tex frö och sticklingar i vanliga containervagnar (Danish Trolley) eller i hyllor. Belysningen hängs upp mha medföljande clips i befintlig vagn, alternativt köp till vagn från oss. Trolley Kit består av armaturer och drivenheter. Armaturerna levereras i 2-pack utan drivenhet. Drivenheterna är dimbara och levereras för 1 eller 4 hyllplan.


© 2019 Venso. ALL RIGHTS RESERVED
Utvecklad av Joomlaproffs.se