Vinterförvaring och övervintring av växter

Med våra växtbelysningar ges de flesta växter bättre förutsättningar att övervintra. Med en övervintring anpassad efter växtens behov så får den en bra start inför kommande säsong. Växterna trivs bättre även på vintern helt enkelt.

På höst- och vintersäsongen när det blir allt mörkare ökar behovet av belysning även för våra växter. Många växter som kommer från andra breddgrader och som vi tar in för att övervintra svalt i förråd eller i vår bostadsmiljö är inte nöjda med det tilltagande mörkret.  En hel del växter såsom medelhavsväxter behöver ljus även under våra mörka årstider och bra växtbelysning ger bättre förutsättningar att övervintra dem framgångsrikt. Vill du läsa mer om övervintring av växter kan du göra det längre ner på sidan.

Vi har i vårt sortiment olika växtbelysningar optimerade för just övervintring. Gemensamt för alla våra belysningar är att de har energi-effektiva LED som ger ett starkt och jämnt ljusflöde med lång livslängd och att de inte innehåller kvicksilver. Vinterlamporna avger ett kallt blåvitt ljus vilket är lämpligt för övervintring av växter i svalt utrymme. Men det blå/vita ljuset går även bra att använda vid frösådd och uppdragning av plantor till våren.

För växter som övervintras i varmare bostadsmiljöer  såsom i vardagsrum rekommenderar vi istället våra växtlampor Standard som avger ett vitt ljus.

  • Växtlampa VINTER 18W

    Växtlampa Vinter 18W har E27-sockel och finns i två olika storlekar och täcker ca Ø 140cm. VINTER-lampan är främst lämpad för övervintring av växter i kallt utrymme såsom förråd eller garage.

  • Växtarmatur VINTER 30W

    För större växter eller en större mängd växter som ska övervintras rekommenderar vi växtarmaturen Vinter som är på 30W. Denna armatur har blåa och vita våglängder och avger kallvitt ljus. Armaturen täcker en yta på upp till 4m2 vid övervintring.

  • Growlight Quattro

    För den som vill ha den bästa och effektivaste belysningen för hemodlaren har vi Growlight QUATTRO – en 30W växtarmatur som förutom övervintring även kan användas för uppdrivning, odling och åretruntodling inomhus. Denna armatur har en inbyggd drivenhet och 2 meter kabel med vanlig stickpropp för 230V uttag. Vid övervintring av plantor täcker den ca 2m2.

Allmän info om vinterförvaring av växter

Rätt ljus för dina krukväxter

Flertalet av de växter som vi idag använder som krukväxter i våra bostäder kommer från andra delar av världen och har därmed andra behov vad gäller temperatur, fuktighet och ljusmängd. En del växter är mindre ljus- och temperaturkänsliga än andra men många växter mår bättre om de får särskild växtbelysning.

Övervintra på rätt sätt - Knepen för optimal vinterförvaring!

När så höstlöven börjar falla och frosten kommer så är det dags att börja fundera över att vinterförvara sina växter. Det som många funderar över är just hur och på vilket sätt man ska förvara sina olika växter. Gemensamt för de flesta är dock att det är viktigt att ljusbehovet blir tillfredställt. Växter som ska behålla bladen över vintern måste ha tillgång till ljus, och ju högre temperatur och varmare förvaring desto mer ljus krävs. Medelhavsväxter och krukväxter (t.ex. pelargon, fuchsia, oliv, fikon, bougainvillea, Afrikas blå lilja och änglatrumpet mfl) ska tas in under höst och vinter och vill helst vintervila ljust och svalt.

Allmänt om medelhavsväxter och exotiska växter

(olivträd, myrten, citrusträd, rosmarin)

Dessa behöver ha det svalt (ej över tio grader) och ljust och behöver flyttas in under vintern. Ett garage, förråd eller uterum fungerar utmärkt så länge vinterförvaringsplatsen håller temperaturen från ca. +2 till +10 grader vintern igenom. Har man ingen lämplig förvaringsplats så kan ibland även balkongen duga men tänk då på att isolera krukan väl.
Generellt sett så gäller att växter som fäller löven på hösten, som t.ex. fikon måste inte övervintras ljust. De kan placeras i utrymmen som är helt mörka. Växter som däremot behåller löven över vintern, som t.ex. oliv och lager måste ha tillgång till ljus. Ju varmare det är desto mer ljus behöver de. Gemensamt för alla växter som ska vinterförvaras är att de ska vattnas sparsamt.
Vissa växter vill även ha det lite fuktigt, t.ex Fikon, Findadelpalmen och Ädel banan.

Växter som fäller blad

(t.ex. perenner, Fuchsia, Änglatrumpet, Margerit och pelargoner)

När det gäller växter som fäller bladen har de inte samma behov av ljus under vinterförvaringen. Man måste dock vara försiktig med vatten eftersom växten vilar. En avlövad växt behöver bara en liten droppe vatten då och då, bara så den inte helt skrumpnar ihop. Gemensamt för de flesta av dessa växter är att de behöver övervintras svalt (och frostfritt) och ljust. Ju svalare förvaring desto mindre behov av ljus och vatten.

Att sköta om orkidéer
Krukväxternas juvel, orkidén, har blivit en populär inne växt tack vare bland annat sin skönhet. De allra flesta orkidéer växer i tropiskt klimat vilket innebär att klimatet där skiljer sig från hur vi har det i norra Europa. Detta ställer krav inomhusmiljön här i norden för att de ska trivas bra. Vi väljer här att fokusera på dess ljusbehov men naturligtvis är placering, vattning och en god luftfuktighet m.m viktigt. För den som vill förkovra sig mer finns det flera bra böcker på marknaden att läsa. De orkidéer som är bäst lämpade att ha i fönstret är de som kommer från områden med en jämn temperatur, ca 20-25 grader året om vilket liknar temperaturen vi har i våra hem. Problemet med dessa typer av orkidéer är att de är ljuskrävande eftersom de är vana vid en jämn ljusnivå året om och ca 12h dagsljus per dygn. Detta ställer krav på oss att kunna ge dem tillträckligt med ljus så att de trivs. Om man börjar med att placera dem ljust (dock vill de flesta inte ha stark sol då bladen kan brännas). Vill man efterhärma tropisk dagslängd så är tillskottsljus vintertid att rekommendera. Det viktigaste att tänka på är att man väljer en riktig växtlampa som innehåller de blå och röda våglängder som växter behöver. För orkidéer så vill man inte så mycket rött utan mer av blått. Blått ger dock ett mer kallt sken men det finns även lampor som innehåller blåa väglängder men som avger ett vitt sken vilket är mer behagligt när man har det i sin bostad.

© 2019 Venso. ALL RIGHTS RESERVED
Utvecklad av Joomlaproffs.se