Vanliga frågor

FAQ Frågor & svar om växtbelysning

Vi har sammanställt de vanligaste frågorna och svaren om växtbelysning nedan.

Jag har hört att växterna inte kan tillgodogöra sig ljuset från ledlampor. Stämmer det?

Delvis stämmer det påståendet. Det vill säga att växter har liten nytta av vanligt LED-ljus för allmänbelysning. Detta gäller egentligen de flesta ljuskällor för allmänbelysning.

Växter behöver mycket mer av andra våglängder än de som normalt avges vid vanlig belysning. Det är faktiskt tack vare LED tekninken som man nu kan optimera ljuset så att det inehåller just de våglängder som gör mest nytta för växterna och fotosyntesen.

Beroende på vad du ska använda växtlampan till så finns det optimerade LED lampor med våglängder för odling, övervintring eller underhållsbelysning. Tex blå/vita våglängder är bättre för övervintring (Vinter) medan röd/blåa våglängder (Odla) lämpar sig bättre för odling och tillväxt. Blått/vitt ger dock ett kallvitt ljus och rött/blått ger ett rosa sken. Därför finns det även LED lampor med mindre röda och blåa våglängder, men med ett varmvitt sken så att de även passar rent estetiskt. Dessa LED lampor kallar vi "Standard", och är något mindre drivande än "Odla" lamporna, dvs det tar lite längre tid om man skulle driva upp plantor, men passar utmärkt som underhållsbelysning. Man får ett behagligt ljus som även växterna trivs med.

Jag vill odla örter i mitt köksfönster på vintern. Vilken typ av lampa ska jag använda?

Det är lyxigt att ha tillgång till egenodlade örter även vintertid. Vi rekommenderar då växtlampor med en kombination av rött och blått ljus. Det är det effektivaste för växterna, men om du ska ha belysningen i köket så kan det hända att det rödlila ljuset inte passar. Välj då ett bra vitt ljus, det finns LED armaturer alternativt LED växtlampor med vitt ljus. Dessa är något mindre drivande, men ger ett trevligare ljus. Om du har växtbelysning så spelar det ingen roll i vilken riktning fönstret ligger i. Alternativt skaffar du en odlingsbänk med LED-ljus som är framtagen för detta ändamål, som till exempel en Plant Factory. Fördelarna med en odlingsbänk är att du kan ställa den där det passar bäst och du odlar direkt i lådan.

Vi rekommenderar för odling och uppdrivning: Plant Factory M30 eller Växtlampa Odla. För mer estetisk belysning: Växtlampa standard, Spot 60 armatur eller Plant Factory M10.

Kan jag odla inomhus året om och vad behöver jag isåfall?

Ja det kan du. En LED-belysning anpassad för just växtodling eller en odlingsbänk med LED-ljus som är framtagen för att odla under. Dessa är energisnåla samtidigt som de gynnar tillväxten och plantorna brukar bli kraftiga och fina lagom tills det är dags att plantera ut dem. Vi rekommenderar växtlampor med fullspektrumljus eftersom de stimulerar fotosyntes och klorofyllbildning bäst.

Vi rekommenderar: Mini Plant Factory eller Växtlampa Odla.

Vad ska jag göra när mina habaneroplantor tappar blad?

Troligen får dina habanero för lite ljus och eller så står de för kallt. Ska du övervintra habaneroplantorna så gör det inte så mycket. Belys i så fall dina habaneroplantor med cirka 10 timmar ljus per dygn. Om du har habaneroplantorna inomhus så behöver du mera ljus.

Vi rekommenderar för odling och uppdrivning: Växtlampa Odla.
För övervintring: Växtlampa Vinter.

Behöver en fikus extra ljus? Och i så fall vilken typ?

Vi rekommenderar att du skaffar en standard växtlampa med LED för inomhusbruk. Sådana växtlampor har vitt ljus och kan antingen hängas över eller monteras i en spotlight och riktas mot er fikus.

Vi rekommenderar: Växtlampa Standard

Behöver mina pelargoner stödljus under vintern?

Ja det brukar de må bättre av. För att övervintra pelargonerna kan du använda kallvita lysrör, men det bästa är LED-lampor eller armaturer med blåvitt ljus optimerat för övervintring. LED-belysning är energisnål dessutom.

Vi rekommenderar: Växtlampa Vinter.

Hur sköter jag mitt citronträd under vintern?

Citrusträd kan blomma och sätta frukter året om men måste skyddas från minusgrader. Som alla medelhavsväxter vill de tillbringa vintern ljust och svalt. Vår rekommendation är att du använder en särskild växtlampa med ljus i vitt eller blå/vitt ljus som ditt citrusträd belyses under. Växtlampa Standard har en bra mix av blåa och röda våglängder, samtidigt som den ger ett trevligt ljus i vardagsrummet. Den kan användas året om, även till övervintring om man placerar trädet svalt.

Vi rekommenderar: Växtlampa Standard
Enbart övervintring: Växtlampa Vinter.

Vi har flera olika medelhavsväxter. Hur ska vi belysa dem under vintern?

Om det är vinterförvaring du vill ha så rekommenderar vi att du använder en växtbelysning med vitt ljus eller vitt/blått ljus. Beroende på hur stor yta du behöver belysa så kan man välja antingen armaturer eller lampor.

Vi rekommenderar: Växtlampa Vinter.

Hur ska jag belysa mina orkidéer för att de ska må så bra som möjligt?

När man väljer tilläggsbelysning skall man fråga sig vilket syfte som belysningen skall ha. Det är skillnad om man har för avsikt att driva upp orkidéer utan tillgång till solljus eller om man bara vill ge lite extraljus. Om det handlar om belysning i form av extraljus så är ett vitt ljus att föredra och det lämpar sig kanske bättre i ett vardagsrum. Det finns vita LED-lampor med bra våglängder.

Vi rekommenderar för uppdrivning: Växtlampa Odla.
För tilläggsbelysning: Växtlampa Standard.


© 2019 Venso. ALL RIGHTS RESERVED
Utvecklad av Joomlaproffs.se